© 2019 by Cultuursnuiver. Proudly created with Wix.com

Podcasttips

Sinds een aantal maanden ben ik groot podcastfan. De podcast is een medium met alleen geluid en je hebt veel verschillende genres (bijvoorbeeld interviews, journalistieke reportages en verhalende podcasts). Ik vind het ideaal om te luisteren als ik in de trein zit, of ’s avonds even niet de concentratie heb om een boek te lezen. Hieronder laat ik je – per genre – mijn podcaststips zien!* Deze podcasts zijn op iedere podcast-app te beluisteren. 

* Dit lijstje is nog lang niet af, ik vul het aan als ik weer een tip heb. 

Nederlandse true crime

De Brand in het Landhuis is pas sinds begin 2018 uit, maar is al in de eerste weken meer dan 100.000 beluisterd. En dat is niet voor niets: de maker, Simon Heijmans, weet het verhaal rondom de dood van Marggraff goed op te bouwen. In 2003 in Vught staat het landhuis van Marggraff in brand, waarna hij dood achter de voordeur wordt gevonden. Hij zou veel geld en schilderijen bezitten, maar na de brand is alles weg. Tussen alle roddels en verhalen door gaat Simon op zoek naar het echte verhaal achter de man en hij komt een heel eind. Mooi literair verhaal dat ik in één ruk uitluisterde.  

 

De Moord op Patrick is een podcast waarbij gedurende het journalistieke onderzoek van Sanne Boer steeds nieuwe afleveringen online komen. Op deze manier kan je als luisteraar meedenken en dus zelfs ideeën mailen naar de makers van de podcast. VPRO Argos onderzoekt de coldcase uit 2002 van tennisleraar Patrick, die al die jaren nooit is opgelost. Deze podcast laat – tussen alle succesverhalen van opgeloste coldcases – de dagelijkse praktijk zien van alle niet opgeloste zaken.

De Kasteelmoord is een podcast over één van de bekendste moordzaken in Vlaanderen van de laatste tijd: de moord op een kasteelheer. In aanloop naar het proces analyseert Gabrielle Adèr de enorme mediagekte rondom deze zaak en construeert ze het bewijs tegen de verdachte. Wat is er gebeurd en welke rol heeft de media gespeeld in het verloop van de zaak? Vier afleveringen over een spraakmakende moord.

De Blankenberge Tapes is het luisteren waard. In drie afleveringen komen een recente moord, een tien jaar oude moord en een Tinderdate samen. Omdat alles wat ik erover zeg, jammer is vanwege de spoilers: ga het luisteren!!

Nederlandse Verhalende Podcast

Voor dit genre moet je vooral audiocollectief Schikschikschik in de gaten houden. Met hun podcast Bob wisten ze Nederland enthousiast te maken voor de podcast. Bob is een lieve en emotionele zesdelige serie over een dementerende vrouw, die steeds blijft vragen naar Bob. Fictie en werkelijkheid lopen bij haar, en in de podcast door elkaar heen. Ben je nieuw in de podcastwereld? Start dan met dit pareltje.

Dit audiocollectief heeft recent ook een nieuwe podcast gemaakt, namelijk Laura H. In samenwerking met Thomas Rueb, die een boek schreef over deze beroemde Nederlandse Syrië-ganger, onderzochten de journalisten het bizarre verhaal van Laura. In 2016 dook de vrouw, met haar twee kinderen, op uit het kalifaat. Haar bizarre verhaal en terugkomst wordt uiteengezet in deze podcast.

Maar ook Waarom hoort in dit rijtje thuis. Waarom besloot de 18 jarige Bjorn in 1997 zelfmoord te plegen? Eva Moeraert, toentertijd een vriendin van Bjorn, gaat op zoek naar antwoorden. Over vriendschap, rouw, verdriet van twintig jaar geleden en schaamte.  

Misia is een prachtige muzikale vertelling over deze invloedrijke pianiste en muze, die optrok met de grote kunstenaars uit haar tijd: Renoir, Picasso, Debussy, Diaghilev en Ravel. Maar anders dan deze mannen, is Misia in de vergetelheid geraakt. Alleen een zelf gedicteerde memoires is over. Klara maakte een driedelige podcastserie. 

Tante Jos is het verhaal van verzetsheld Jos Gemmeke. Tijdens de oorlog zag zij in de illegale pers en werkte ze als koerier. Aan het einde van de oorlog werd ze opgeleid als geheim agent in Engeland. Voor haar daden werd ze na de oorlog - als enige Nederlandse burgervrouw- onderscheiden met de militaire Willemsorde. Jos was de oudtante van Mijke van Wijk en zij gaat na haar dood op zoek naar haar geschiedenis. Welke opdracht kreeg ze van de Engelsen? En kloppen alle verhalen eigenlijk wel? 

Amerikaanse Podcast

De moeder der alle podcasts is Serial. In 2014 hield deze podcast miljoenen mensen in hun greep. Iedere week werd er namelijk een nieuwe aflevering geüpload en gingen luisteraars naar de beschreven plekken. Het betreft een zaak uit 1999 waarin Hae Lee gewurgd zou zijn en in het bos is gedumpt. Adnan Syed is in 2000 veroordeeld tot levenslang, maar heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Sarah Koening onderzoekt deze zaak als journalist en spreekt de veroordeelde veel. Een soort Making a Murderer en House of Cards, maar dan in luistervorm.

In de podcast Caliphate onderzoekt de Amerikaanse journaliste Rukmini Callimachi in tien delen de wereld van IS. Verbonden aan de New York Times spreekt zij IS-gangers, en gaat zij zelfs die kant op. Zij wil de aantrekkingskracht van het kalifaat leren begrijpen. Het is een soms spannende en ontzettend leerzame podcast.

The Dropout is het verhaal van de veelbelovende jonge vrouwelijke ondernemer met torenhoge ambities en de nieuwe Steve Jobs: Elizabeth Holmes Haar uitvinding en business Theranos zou met één druppel bloed kunnen bepalen wat er met je aan de hand is. maar het gaat helemaal mis. Hoe kan het de jongste self-made biljardair alles ineens verliest? Hoe kan het dat ze wordt aangeklaagd voor 20 jaar cel? ABCNews duikt in het verhaal en interviewt veel mensen rondom Elizabeth. 

 

Interview Podcasts

Graag wil ik Damn Honey onder de aandacht brengen. Een tweewekelijkse aflevering over ‘alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee te maken hebt’. Een feministisch geluid dat zowel interessant is voor mannen als vrouwen. Het gaat over feminisme in het alledaagse leven. Een ontnuchterende podcasts met interessante gasten met herkenbare voorbeelden en scherpe invalshoeken.

Een andere aanrader (en op het oog tegenhanger) is Man Man Man de Podcast. Hierin gaan drie vrienden aan de hand van verschillende thema's op zoek naar hun mannelijkheid. Het blijken eerlijke en hilarische gesprekken van begin dertigers, waarin gênante verhalen niet geschuwd worden.